joi, 21 august 2014

Copilărie cu steroizi

    Nu stiu altii ce cred, dar raman din  ce in ce mai surprins despre fenomenul cu care ma intalnesc din ce in ce mai des, aici referindu-ma la copiii de astazi care nu mai sunt copii. Pentru ca nu au inca buletin, sau debea l-au obtinut pe primul nu ma incalzeste cu nimic. Copilaria nu sta numai in aspecte pragmatice cum este cel de mai sus.
    Parca nu mai stiu sa traiasca normal. Ma uit pe strazile pe care pana acum 8 ani inca imi placea sa stau cu grupul de prieteni de la bloc, cat sunt de pustii. Familii cu copii sunt.Doar ca ei nu se mai joaca in spatele blocului asa cum faceam noi.Ei coboara din bloc cu liftul, merg 10 pasi pana la masina,se urca si oprirea este fie in mall,fie la un fast-food.
    
    Ce copilarie mai este asta?
    
    Si noi am stat in blocuri cu lift, si noi faceam tampenii de-I blocam pe saracii oameni si apoi ne amuzam de mama focului,dar parca mai dulce era coborarea pe balustrade in tipete si zgomote incat era inevitabil ca un vecin sa nu iasa si sa faca putin scandal.Dar era frumos,chiar merita.
    Noi nu ieseam din bloc si ne propteam in portiere de la masina. Nu. Sunam la interfon sau strigam cat puteam la mama si ea iesea speriata pe fereastra de unde o anuntam ca merg pana la magazin cu prietenii sa-mi iau o sticla de cola sau de Fanta la 0.25L. De multe ori striga dupa mine sa nu intarzii ca in jurul ore 17 trebuie sa plecam la bunici.Zambeam fara sa bag de seama prea mult rigoarea pe care incerca sa mi-o impuna si nici nu intelegeam de ce statea cu sufletul la gura cand mergeam pana la magazin.Pana la urma mergeam la magazin,nu ieseam din tara!
    De fast-food nici nu mai vorbesc.Ne placea ca era un tobogan in forma de spirala unde se dadea tot orasul chiar daca se comanda,chiar daca nu.Copilarimea nu inceta sa se stranga la kilometrul zero al orasului,marcat in mod cutumiar de acest “parc de distractii”.
    Cei de astazi nu se mai joaca nici cu pistoalele cu bile, nici cu cornete de hartie sau cu sticle de apa.Toate au fost inlocuite, devreme,mult prea devreme,de tablete,de sticle de bautura si alte activitati care sa le stimuleze viciile. Urat si trist! Cel putin dupa 21 de ani din care activitatea mea in fata blocului are o vechime de cam 10-12 ani,privesc dezamagit la noile generatii. Stiu ei cum era sa cumperi gume TURBO la 10 bani bucata,nu pentru ca ar fi fost gustoase(erau ca talpa de pantof),ci pentru tatuajul acela cu dragon pe care ni-l lipeam repede pe brat. Eram mandri de orice nimic.Si nimicul devenea interesant pentru un pusti de 7-8 ani care avea prilejul sa socializeze si sa traiasca intreaga copilarie prin toti porii,nu ca cei din ziua de astazi.
    Stiu ei cum era paparuda in ultima zi de scoala ( fie in clasa a 4-a,fie in clasa a 8-a) si cat trebuia sa te chinui sa nu iti confiste sticla paznicul sau vreo femeie de serviciu ? Nu stiu,chiar nu stiu. Si nefericirea lor se poate extinde si spre lucruri tabu. Ei ajung astazi sa-si dea intalnire cu o persoana de sex opus pe Facebook sau cine stie unde,noi mergeam la usa si intrebam daca o lasa afara. Rupeam o floare din gardul viu si o pupam pe obraz. Ea rosea,iar el fugea de manca pamantul bucuros de gestul profund marcat de masculinitate. Pai se compara cu ceea ce este astazi?
    Daca trag linie si ma detasez cat pot de mult de acele zile, de acei ani in care grijile erau departe si doar joaca era cea care conta dupa ce ne terminam temele, vad generatiile ce vin cu sunt pierdute de orice legatura cu copilaria. Se maturizeaza brusc si urat. Comportamente deviate de probleme familiale,amplificate de lipsa de socializare,duc mai tarziu la drame. Drame pe care fiecare dintre cei vizati le vor trai intr-o mainera mai mult sau mai putin evidenta.


    ATUNCI era copilarie, era liniste si timp sa cresti asa cum trebuie. ATUNCI era FRUMOS! Acum?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu