sâmbătă, 8 ianuarie 2011

Jarul gandurilor mele







De multe ori ai incercat sa te opresti.Sa stai pe loc si sa privesti inapoi macar pentru o secunda.Dar nu ai putut,pentru ca cei ce veneau din urma te trageau de maneca sau mai rau-te calcau pur si simplu in picioare.
Ti-ai dorit mereu sa retraiesti aniversarile acelea de cand erai mic si primeai jucarii cu baterii alkaline de care erai foarte mandru in fata pustilor de seama ta.Te laudai ca taticul tau ti-a adus masinuta aceea albastra din delegatia in care a fost in Croatia.Nu-ti pasa de ce aveai in jur,de saracia altor copii si de momentul jenant pe care-l traiau din cauza ta.Erai mic,te inteleg perfect.Toti am facut asta cand eram la varsta aia. Erai fericit si credeai ca viata toata e scaldata de apele binefacerii si de bucurii interminabile pe care le-ai fi trait cu sufeltul la gura.Iata ca nu e asa deloc.Atunci nu constientizai cat de importante sunt clipele acelea si ca ele vor deveni mai tarziu niste amintiri dupa care vei tanji intreaga viata. Acum nu te poti intoarce.Privesti totul ca printr-un geam aburit si iti lipseste curajul sa dai la o parte aburul gros ce s-a asezat pe el.Sa vezi macar mai clar trecutul pentru care ai face orice sa-l retraiesti.Degeaba…poti da aburul la o parte,geamul nu se va deschide si nici nu va crapa,va ramane intact si tu vei suferi de partea cealalta a lui. Nu e atat de greu sa-ti imaginezi una ca asta,dar este mult mai greu sa traiesti niste momente asemanatoare.Tot ce vine din urma iti scandeaza numele la inceput,dupa care trec peste tine fara nici un fel de regret.Ca si cum nu ai fi insemnat nimic.Vinovatii nu sunt ei,ci tu!Tu ai fost cel care te-ai oprit intr-o criza de nostalgie sa-ti privesti copilaria si trecutul fabulos. Si sunt mai sigur decat oricand acum ca daca printr-un fapt iesit din comun,geamul s-ar sparge sau s-ar deschide-furia celor de dincolo te-ar invada si ar calca peste tine ca peste pavelele din parc.Nu le-ar pasa de tine nici o secunda. De ce?Pentru ca nici tie nu ti-a pasat de ei.Si totul se invarte in jurul unei reciprocitati relative pe care fiecare in parte o traieste mai mult sau mai putin intens.

Un comentariu:

  1. Odata ce privesti in trecut incepi sa fii patruns de regrete ....de ce?poate pentru simplul fapt ca acum devii constient de adevaratul sens al vietii .Acum incepi sa-ti cantaresti faptele si sa inveti din greselile tale...

    RăspundețiȘtergere